Uitleg over Chakra’s bij Reiki

De Reiki vorm die ik beoefen is Usui Shiki Ryoho en werkt volgens de Japanse manier vanuit het hara systeem. Hiernaast verdiep ik me continue in de herkomst van Reiki en de ondersteunende technieken en methodes die het versterken. Mijn ervaring en opleiding hebben me geleerd dat het voornaamste punt in het lichaam waar we mee verbinden het HARA punt, of Ki punt in het lichaam is. Dit ligt ongeveer 3 vingerbreedtes onder de navel. Dit blijft de basis van mijn Reiki behandelingen

In een boel moderne Reiki stromingen worden de Chakra’s tegenwoordig aangemerkt als belangrijke punten van een behandeling. De Reiki handposities zoals die gebruikt worden bestrijken inderdaad alle belangrijke chakra’s.  Deze chakra’s zijn verbonden met de fysieke organen in ons lichaam en de verschillende lagen in het aura.

Ik wil daarom deze benadering toelichten, ondanks dat mijn benadering vanuit het Hara punt is, lijkt er ook relevantie te zitten in de Chakra benadering, zoals hieronder beschreven.

7 centra van energie

Chakra komt voort uit het Sanskriet en betekent “wiel”. Een wiel dat draait rond zijn eigen as wat snel of langzaam kan draaien. Een chakra zal draaien ten opzichte van het energieniveau van uw systeem. Op dezelfde manier dat we een fysiek lichaam hebben bezitten we ook een subtiel lichaam. Onze chakra’s zijn onderdelen van een groot netwerk van subtiele energieën.

We weten dat levende cellen van mensen, dieren en planten onzichtbare energieën afgeven. Eenvoudige groepen van levend weefsel geven een soort van licht (aura) af wat zichtbaar gemaakt kan worden op een Kirlian foto. Speciale groepen cellen die deel uitmaken van fysieke organen geven ook meer georganiseerde energie-patronen.

Het menselijk lichaam kan verdeeld worden in de volgende groepen; zintuigen, ademhaling, bloedsomloop, spijsvertering, voortplanting en afscheiding en er zijn ook zes chakra’s die bij deze lichaamsfuncties horen. De hersenen en “het hele wezen” heeft ook een chakra, zodoende komen we op 7 Chakra’s. Deze chakra’s liggen boven het hoofd, voorhoofd, de keel, hart, maag, de navel en de bodem van het bekken.

De chakra’s en het fysieke lichaam

Elk chakra heeft een overeenkomstige orgaan in onz fysieke systeem.
De Root chakra hoort bij de dikke darm en het rectum. Het heeft ook een zekere invloed op de werking van de nieren.
De navel chakra behoort tot de reproductie systeem, de testikels en eierstokken en ook de urineblaas en de nieren.
De zonnevlecht chakra is verbonden met de lever, galblaas, maag, milt en de dunne darm.
De hart chakra behoort tot het hart en de armen.
De keel chakra heeft betrekking op de longen en de keel.
Het derde oog (voorhoofd) chakra behoort bij de hersenen, gezicht, neus, ogen enz.
Het kruinchakra heeft geen overeenkomstige orgaan maar houdt verband met de hele wezen.

Er is een duidelijk verband tussen de conditie van een chakra en de conditie van het overeenkomstige orgaan. Een chakra kan meer dan actief, onder actief of in evenwicht zijn. Met behulp van Reiki  geven we de chakra’s balans en de organen gezondheid.

Chakra’s en het endocriene systeem:

De chakra’s veranderen energie door het verspreiden van Ki (ook wel Chi, Prana of Mana genoemd) aan het fysieke lichaam. Dit gebeurt voor een deel door het endocriene systeem welk de andere systemen in het lichaam beinvloed. Elke chakra komt ook overeen met  de belangrijkste klieren in het lichaam. De Reiki handposities hebben niet alleen betrekking op de chakra’s, maar ook op alle belangrijke organen en klieren.

De wortelchakra is in relatie met de bijnier.
De navel chakra met de eierstokken of testikels.
De zonnevlecht chakra is gerelateerd aan de alvleesklier.
Het hart chakra behoort samen bij de thymus.
De keel chakra komt overeen met de schildklier.
Het derde oog chakra heeft een verbinding met de hypofyse.
Het kruinchakra is verbonden met de pijnappelklier.

Het endocriene systeem speelt een belangrijke rol in de dagelijkse gezondheid van het lichaam. De klieren geven direct in de bloedbaan hormonen vrij en controleren  alle aspecten van de groei, ontwikkeling en dagelijkse activiteiten.

Fysieke problemen zijn vaak het gevolg van een blokkade in de energiestroom in het systeem dat bestaat uit meridianen en chakra’s waardoor de organen of klieren niet goed functioneren.

Dit is een algemeen overzicht van de chakra’s en hun relatie tot ons lichaam.