Hoe meditatie-apps op de iPhone je helpen om zen te worden

Hoe meditatie-apps op de iPhone je helpen om zen te worden

De iPhone is vaak een grote bron van afleiding, maar het toestel kan ook helpen om juist een stapje terug te nemen. Met je iPhone mediteren is namelijk een stuk minder zweverig dan je misschien denkt, zo vinden ook meditatie-experts.

iPhone mediteren: minder zweverig dan je denkt

Het is sinds eind vorig jaar mogelijk om een Headspace-abonnement te koppelen aan dat van Spotify. Daarmee krijg je korting op de meditatie-app waardoor je niet tien euro per maand betaalt, maar de helft. Voor mij was dat het moment om de dienst eens te proberen. Al snel ontdekte ik dat veel mensen nog steeds geen idee hebben van wat meditatie en het begrip ‘zen’ daadwerkelijk inhouden.

Om te mediteren hoef je helemaal niet in kleermakerszit op de grond te zitten en een stokje wierook te branden. Misschien denk je dat het heel zweverig is en vind je jezelf er te ‘nuchter’ voor. Ik besloot er met een open houding in te gaan met Headspace. Deze app werd bedacht door Andy Puddicombe. Jarenlang bestudeerde hij meditatie en leefde hij als Tibetaanse Boeddhistische monnik in het noorden van India, voordat hij de blauwdruk bedacht voor Headspace, dat in 2010 ontstond.

Headspace

Zoek je een uitgebreide meditatie-app, dan is Headspace inmiddels de populairste. De app is wereldwijd ruim 11 miljoen keer gedownload en heeft meer dan 400.000 betalende gebruikers. Forbes berekende dat de waarde van het bedrijf nu op zo’n 250 miljoen dollar ligt.

Headspace is een abonnementsdienst, maar iedereen begint met een proefperiode van tien dagen met elke dag een nieuwe les. Je leert de basis van het mediteren, begeleid door de kalme stem van Andy Puddicombe die alles helder en puntsgewijs uitlegt. Waarom je iedere oefening doet en hoe ze je in het dagelijks leven helpen.

“Hoe vaak maak je nog minimaal tien minuten helemaal voor jezelf vrij?”, vraagt Andy. Tien minuten zonder afleiding van je telefoon, televisie, partner of werk. Even niets. Het antwoord is voor veel mensen waarschijnlijk pas het moment dat ze naar bed gaan.

Mediteren in groepsverband

Ik sprak over meditatie met Jeroen Verstappen van Zen.nl. Hij geeft als leraar bij de vestiging in Nijmegen meditatielessen aan groepen. Maar hoe ziet hij mediteren via de smartphone? “Ieder middel wat je gebruikt om tot inzicht te komen is goed”, zegt hij. “Maar om die kwaliteit met anderen te delen, geeft het wat mij betreft een nieuwe dimensie.”

Met Headspace leer je eerst de basis, daarna kies je zelf een pakket om mee verder te gaan. Deze pakketten zijn opgedeeld in thema’s als ‘relaties’, ‘focus’ en ‘sportmotivatie’. Elk pakket bestaat uit dertig dagen en zijn allemaal variaties op de basis. Afhankelijk van welk doel je stelt, kies je een pakket. Ook als je met een groep mediteert, bijvoorbeeld bij Zen.nl, stelt ieder voor zich een doel om naartoe te werken in de lessen.

Maar er zijn meer overeenkomsten. Die zitten vooral in de basis van meditatie, want de techniek heeft zich de afgelopen honderden jaren bewezen. Zo let je op de ademhaling en probeer je overdag oefeningen te doen om veel meer in het hier en nu te leven. “Mijn leraar gaf me eens de opdracht om met mijn rechterbeen over elke drempel die ik tegenkwam te stappen”, zegt Verstappen. “Ook dat is een oefening waarmee je ineens bewust wordt van iets waar je normaal niet aan denkt.”

 

Diepgang en filosofie

In de kern is er weinig verschil, maar bij de praktijklessen van Verstappen komt wel meer diepgang en achtergrond kijken. Zo wordt er vooraf aan de meditatie-oefening theorie behandeld en nadien is er thee. Ook krijgen deelnemers ‘huiswerk’ mee – oefeningen die je overdag zelf probeert te doen. Daar is een bepaalde mate van discipline voor nodig. Maar dat geldt net zo goed voor je dagelijkse Headspace-sessie.

Met Headspace doe je een oefening per dag (de lengte kies je zelf, maar minimaal tien minuten), terwijl Verstappen pleit voor tweemaal daags. “Een keer in de ochtend om de dag goed te beginnen en een keer ’s avonds voor het slapen.” Belangrijk is in elk geval om vaste momenten op de dag te kiezen, zodat mediteren onderdeel wordt van je ritme.De mindfulness van Wildfulness

Naast Headspace zijn er overigens veel meer apps die het simpeler aanpakken en de focus leggen op alleen de ademhaling. Het Nederlandse Wildfulness is zo’n app. “Met de app wilden we het gevoel van ontspanning combineren met het gevoel om in de natuur te zijn”, zegt maker Mark Hendriks. Dat doet de app met natuurgeluiden en fraaie rustige illustraties. “Wildfulness is er voor iedereen die het fijn vindt om zich af en toe even in de natuur te wanen, bijvoorbeeld tussen twee vergaderingen door om even je hoofd leeg te maken of als je graag met regengeluiden in slaap valt.”

Met Wildfulness kun je mediteren, maar je kunt er ook gewoon mee ontspannen, zegt Hendriks. “In dat opzicht is de app wat vrijer en losser te interpreteren. Vind je het fijn om een heel programma te volgen dat je leert mediteren en daarvoor begeleiding geeft, dan zijn daar diverse apps voor in de App Store te vinden.”

Zenleraar Jeroen Verstappen noemt mindfulness dan ook een onderdeel van zen, maar wel volgens een ander idee. “Meditatie is ontspanning door inspanning, mindfulness is ontspanning door ontspanning.” Ook de Apple Watch biedt een ademhalingsoefening. “Het is een goede reminder”, zegt Verstappen daarover. “Maar door het op eigen kracht te doen, creëer je meer bewustzijn.”

Download meditatie-apps

In de App Store zijn veel hulpmiddelen te vinden om zen te worden en begeleiding te vinden, maar uiteindelijk komt het op jezelf aan. De besproken apps uit dit artikel bieden je allemaal een handvat, doen allemaal net iets anders en zijn via onderstaande links gratis te downloaden.

Zen.nl Meditatie App (AppStore Link) Zen.nl Meditatie AppOntwikkelaar: Stichting Zen.nl Nederland

Beoordeling: 4+

Prijs: Free Download

Wildfulness 2 - Relaxing Nature Scenes & Sounds (AppStore Link) Wildfulness 2 – Relaxing Nature Scenes & SoundsOntwikkelaar: Wild Ventures

Beoordeling: 4+

Prijs: Free Download

Headspace: Guided Meditation and Mindfulness (AppStore Link) Headspace: Guided Meditation and MindfulnessOntwikkelaar: Headspace meditation limited

Beoordeling: 4+

Prijs: Free Download

Zen.nl Meditatie App (AppStore Link) Zen.nl Meditatie AppOntwikkelaar: Stichting Zen.nl Nederland

Beoordeling: 4+

Prijs: Free Download

Rutger Otto

Hoi 👋 Leuk om je hier te zien.

schrijf je in en je ontvangt een mail met nieuwe content en specifieke berichten alléén voor mensen op deze mail lijst

We doen niet aan Spam lees de privacy policy voor meer info

This entry was posted in meditation and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.