Preventie voor Hart en Vaatziektes

Recent heb ik veel te maken gekregen met de reguliere medische wereld op het gebied van Hart- en Vaat ziektes en de medicatie die na een hartinfarct wordt voorgeschreven.

Elke patiënt gaat na een Cardiologisch-incident met een standaard pakket aan medicatie naar huis. Bij navraag “waarom” wordt er gesteld dat: “uit onderzoek is gebleken” dat mensen met dit pakket aan medicatie minder kans op herhaling hebben. Maar is dat “uit onderzoek is gebleken” wel wetenschappelijk onderbouwd? Zijn alle individuele factoren wel meegenomen. En wat waren die factoren? Kun je je voorstellen dat een cardioloog je vraagt mee te doen aan een “dubbelblind test” om deze stelling te bewijzen?

Eén groep krijgt de medicatie en één groep krijgt placebo’s.

Als hartpatiënt in het ziekenhuis wordt je verteld dat jouw klachten uniek zijn en dat ze individueel beoordeeld worden.

Dat is fijn denk je dan! Er wordt naar mijn situatie gekeken wat hiervoor de beste oplossing is. Vervolgens laten ze je met dit standaardpakket aan medicatie naar huis vertrekken. Hetgeen redelijk logisch is.

Maar het is nog niet op jouw unieke situatie aangepast en dan begint de zoektocht naar wat wél en niet goed voor je is.

Er zijn hartrevalidatie-voorlichtingsbijeenkomsten waar de verschillende aspecten aan de orde komen. De Cardioloog over werking v/h hart, wat je mee hebt gemaakt en waarom je de medicijnen krijgt. Een sessie: Medisch Maatschappelijk werk en Verpleegkundig. Een sessie met een Psycholoog, een Fysiotherapeut over bewegen en als bonus de Diëtiste ….

Gezond Preventief

Gezond Preventief bestaat uit: Genoeg Bewegen, Geen Stress en Gezond Eten.
De Medicatie, die trouwens ook alleen preventief is, kan m.i. de kwaliteit van leven negatief beïnvloeden en kan dat zelfs zeer ingrijpend doen. Dus waarom kijken we niet eerst naar Bewegen, Stress maar vooral naar Voeding???

Hoe zit dat met Gezonde Voeding volgens de Diëtist ?
– meer dan 3-4 gram zout per dag slecht zou zijn en bloeddruk verhogend (Zie over Zout:)
– eet maximaal één vette vis zoals haring, zalm of makreel per week. Vermijd schaaldieren zoals garnalen, mosselen etc om het HDL cholesterol laag en LDL cholesterol hoog te houden (Zie over Cholesterol:)
– Gebruik Halvarine en geen roomboter…  (Zie over Halvarine, Margarine of Roomboter:)
– Eet geen Cacao (Zie over Cacao:)

Tja toen viel mijn mond pas echt open van verbazing, CACAO? Dat is juist een “Super-Food” en wat is er ook alweer Super aan Rawfood Cacao of Pure Chocolade??

Over Cacao (raw) en Pure Chocolade

– In cacaobonen zit geen suiker, wel tussen 12- en 50% vet, afhankelijk van de variëteit en groeicondities. Cacao heeft de rijkst-bekende natuurlijke bron aan magnesium, hetgeen van levensbelang is voor een goed functioneren van het hart. Het brengt de hersen-stofwisseling in balans. Het is belangrijk bij de opbouw van sterke botten en wordt geassocieerd met gelukkig zijn.
– Chocolade vermindert angst en stress. Een klinische studie heeft aangetoond dat donkere chocolade de productie van stresshormonen gereduceerd in slechts twee weken!
– Chocolade is goed voor je tanden, de theobromine-verbinding in chocolade doodt de bacteriën die gaatjes veroorzaken.
– Chocolade bevat zink, een belangrijk mineraal, dat bijdraagt aan de gezondheid van je immuunsysteem, de lever, alvleesklier en de huid.
– Chocolade zorgt ervoor dat het bloed gezond blijft, want het bevat het belangrijke mineraal: koper.
– Chocolade wordt door veel voedingsdeskundigen beschouwd als de beste voeding voor je hart.

Een studie, uitgevoerd in Duitsland, toonde aan dat chocolade het risico op hart-en vaatziekten verlaagt, wat ten dele te wijten is aan het vermogen van chocolade om de bloeddruk te verlagen.

Een 15-jaar durend onderzoek bij 470 mannen van 65 jaar en ouder, toonde aan dat de mannen in de groep die het minst cacao aten twee keer zoveel kans hadden te sterven aan een hartaanval  dan zij die de meeste cacao aten. Bovendien hadden mannen in het onderzoek, die de meeste cacao aten hadden minder kans om te sterven ongeacht de oorzaak. BRON:Life.nl

Chocolade en bloeddruk (Food-Info.net)

In 2003 werd een interventiestudie gedaan bij 13 personen van 55 tot 64 jaar met een licht verhoogde bloeddruk, om te onderzoeken of pure chocolade de bloeddruk zou kunnen verlagen. Iedere dag, in totaal gedurende 28 dagen, kreeg de helft van de groep pure chocolade (rijk aan polyfenolen) en de andere helft van de groep witte chocolade (zonder polyfenolen).

Uit dit onderzoek bleek dat pure chocolade de bloeddruk kon verlagen bij oudere personen met een verhoogde bloeddruk. Het onderzoek was echter van een zodanige korte duur, dat de onderzoekers geen uitspraken kunnen doen over de lange termijn effecten van chocolade.

Bron: Taubert D, Berkels R, Roesen R, Klaus W. Chocolate and blood pressure in elderly individuals with isolated systolic hypertension. The Journal of the American Medical Association (JAMA) 2003; 290 (8): 1029-1030.

Polymaal

In Londen werd in 2003 de ‘polypil’ uitgevonden, een pil die alle noodzakelijke geneesmiddelen bevat voor mensen met hart- en vaatziekten (statine, ACE-remmer, bètablokker en aspirine). Deze pil leek veelbelovend in het terugdringen van hartinfarcten en hersenbloedingen, maar bracht wel een hoop kosten en bijwerkingen met zich mee. Daarom zocht het Erasmus Medisch Centrum te Rotterdam naar een alternatief: de polymaaltijd.

Op basis van de literatuur hebben deze onderzoekers een lijst met voedingsmiddelen opgesteld, die iedere dag geconsumeerd zouden moeten worden:

 • Vis: 114 gram, 4 dagen per week
 • Groenten en fruit: 400 gram (2 stuks fruit en 4 opscheplepels groenten)
 • Wijn: 150 milliliter (1 glas)
 • Chocolade, 100 gram (1 grote reep)
 • Amandelen: 68 gram (ongeveer een handje vol)
 • Knoflook: 2,7 gram

Deze polymaaltijd is nog niet getest bij proefpersonen en wordt dus nog niet in de praktijk toegepast. Theoretisch gezien zou deze maaltijd kunnen bijdragen aan een daling van hart- en vaatziekten met 76% en een verlenging van de levensduur met 4,8 tot 6,6 jaar. Waarschijnlijk is dit echter een overschatting van het echte effect van de polymaaltijd. Bovendien zijn deze producten best duur, tezamen misschien zelfs duurder dan de ‘polypil’. Voordat de polymaaltijd kan worden geadviseerd, zal er dus meer duidelijkheid moeten komen.

Bron: Franco OH, Bonneux L, de Laet C, Peeters A, Steyerberg EW, Mackenbach JP. The polymeal: a more natural, safer, and probably tastier (than the polypill) strategy to reduce cardiovascular disease by more than 75%. British Medical Journal (BMJ) 2004; 329: 1447-1450.

Hendrick Smit is een goede kennis uit mijn 7Days of Inspiration netwerk. Hij was de initiatiefnemer van Handige Energie, om mensen kennis te laten maken met diverse vormen van energie geven met de handen. In Amsterdam heb ik samen met Milou “Handige Energie op de Werkvloer” bij OGA en “Handige Energie” bij verzorgingstehuis de Gooyer georganiseerd en gegeven. Hendrick heeft zich verdiept in Gezondheid en Voeding. Hij bekijkt de fabeltjes en komt met oplossingen:

Over Zout:

We hebben het over Natrium Chloride (NaCl) ook wel Keukenzout genoemd.

Natrium is een mineraal dat een aantal functies vervult, zoals voor de vochtregulering; het overbrengen van signalen in hersenen en andere zenuwen; en regeling van de zuurgraad. Het is dus een belangrijk mineraal voor ons. Bij over- en onderdosering kunnen complicaties optreden…

Hart- en vaatziekten: In 2000 deed de Gezondheidsraad een onderzoek (zgn. meta-analyse) naar de onderbouwing voor de stelling dat minder zout ook een minder hoge bloeddruk oplevert. De Raad beoordeelt deze stelling als onvoldoende bewezen en ziet meer heil in een studie naar sterfte gebaseerd op daadwerkelijke inname van natrium, dus niet via indirekte berekeningen. En daarbij kunnen dan andere gezondheidseffecten ook worden meegenomen. De Raad merkt verder op dat sommige mensen gevoeliger zijn dan andere voor zoutvermindering en dat er effectievere manieren zijn om bloeddruk te verlagen. Vreemd genoeg ziet de Hartstichting in hetzelfde rapport een onderbouwing van haar advies en bepleit de Gezondheidsraad in haar Richtlijn Goede Voeding (2006) tóch voor zoutvermindering voor de gehele bevolking. De toenmalige minister vond de onderbouwing echter onvoldoende (op pag. 173).

Bekijk het hele Nederlandse artikel op: The War On Salt
Gezondheidsraad onderzoek: Keukenzout en Bloeddruk

Over Cholesterol:

Het standaard pakket aan medicatie bevat een Cholesterol remmer die tot de groep van Statines behoord. Deze rotzooi heeft dusdanig veel bijwerkingen dat ik nu al maanden geen Reiki behandelingen heb kunnen geven door de continue onrust in mijn lichaam en geest. Ik dacht; “waar ligt dat nou aan…?”

Uit: Statines een nieuw gevaar voor de hersenen:

Deze veel gebruikte cholesterol medicijnen kunnen geheugenverlies veroorzaken, er zijn zelfs nieuwe labels die hiervoor en een diabetes risico waarschuwen.

Statines zijn enorme geldmakers voor de farmaceutische bedrijven. Ze worden aangeprezen als in staat zijnde om cholesterol te verlagen en het risico op een hartaanval en hart en vaatziekten te verminderen.

Ook verzwakken ze het immuunsysteem en maken het moeilijk om tegen bacteriële infecties te vechten, ze verhogen de productie van cytokines welke ontstekingen op gang brengen en in stand houden, verminderen de essentiële voedingsstof Co-Q10 en hebben gedocumenteerde bijwerkingen.

Deze zijn inclusief zenuwschade, neurologische problemen (waaronder de ziekte van Lou Gehrig), spierschade (vergeet niet dat het hart zelf een spier is), leverenzym ontregeling en in sommige gevallen zelfs nierfalen, om niet te spreken over peesproblemen, anemie, acidose, cataract en seksuele disfunctie.

Lees het hele artikel over Statines hier

De waslijst aan bijwerkingen klopt aardig moet ik zeggen …

Hier boven op komt de diëtist met een hoeveelheid aanbevelingen die in verschillende wetenschappelijke onderzoeken weerlegt worden. Ook de medische noodzaak om Cholesterol te verminderen en de manier waarop is zeer discutabel! Samengevat is het feit dat men cholesterol in de plaque vond die de aderen hebben verstopt de eerste, en nog steeds de belangrijkste aanleiding geweest om Cholesterol in voeding te vermijden en de medicatie voor te schrijven.

Even een korte video van Hendrick:

Nog een wetenschappelijke toevoeging:

Dr. Miller, hart- & vaatchirurg: Eet verzadigd vet en cholesterol.

In deze presentatie wordt op overzichtelijke manier en begrijpelijk de achtergrond en geschiedenis over de hetze tegen verzadigd vet uiteen gezet. Over hoe in 1913 konijnen voer met veel cholesterol kregen en dood gingen, hoe in 1953 Ancel Keys beroemd werd met een frauduleus onderzoek naar verzadigd vet en hart- & vaatziekten en de politiek die niet geïnteresseerd was in feiten. Met deze presentatie wordt duidelijk dat koolhydraten, plantaardige olie (rijk aan omega-6 vetzuren) en transvetten veel schade berokkenen. Boter, reuzel, palm- en kokosolie en olijfolie mogen we juist naar hartenlust eten.
De video in het Engels kan je hier bekijken: Dr. Miller Eet verzadigd vet en cholesterol.

over Halvarine, Margarine of Roomboter:

De eerste margarine werd gemaakt van rundvet. Tegenwoordig wordt voor de fabricage van margarine uitsluitend plantenvet/olie gebruikt. De plantenvetten worden chemisch behandeld en zijn transvetten. Over halvarine kan je kort zijn. Halvarine is 50% margarine opgeklopt met water en chemische toevoegingen die het gebrek aan natuurlijke stoffen die in roomboter zitten moeten aanvullen. Dan word het ook nog “gezonde keus” genoemd!

Wie halvarine gebruikt houdt, wellicht zonder het te weten, zichzelf voor de gek.

Margarine/halvarine is slecht voor de gezondheid

 • Het bestaat uit zeer grote hoeveelheden transvetzuren
 • Het ondermijnt het immuunsysteem
 • Het verhoogt tot 3x toe de kans op verstopte kransslagaders
 • Het verhoogt tot 5x toe de kans op kanker
 • Het verhoogt het gehalte aan lipoproteine-a en dus de kans op arteriosclerose
 • Het verlaagt de kwaliteit van moedermelk
 • Het verlaagt de insuline respons
 • En…het bevat 27 ingrediënten die ook in verf zitten!

Zelfs insecten of bacteriën moeten er niets van hebben. Zet maar eens een open kuipje margarine of halvarine ergens in een hoekje. Je hoeft niet bang te zijn dat het gaat schimmelen of rotten of stinken want er komt geen vlieg op af. Zelfs micro-organismen kunnen er niet op groeien. En dat smeren wij dan op onze boterham.

Roomboter wordt gemaakt van room van melk. Het is een natuurlijke productie en daarom altijd beter dan de kunstboter margarine. Roomboter is nauwelijks bewerkt, alleen gepasteuriseerd en dat is verplicht door de warenwet. Helaas heeft ‘echte boter’ in ons land een kwade reuk gekregen. Dat komt niet alleen door de prijs, maar ook door de cholesterol, die roomboter bevat, hoewel zelfs de beste margarine daar niet vrij van is. De kwade reuk is dan ook onterecht. Bovendien bevat echte boter behalve cholesterol, lecithine, dat er voor zorgt dat de cholesterol niet neerslaat in onze aderen en dus niet schadelijk meer is.

Ook bevat roomboter behalve de natuurlijke vitamine A en D, vitamine E en heeft het een laag smeltpunt: 37 graden. Alleen het smeltpunt van roomboter ligt bij de lichaamstemperatuur van de mens. Alle andere ‘boters’ hebben een hoger smeltpunt. Men vermoedt, dat een smeltpunt hoger dan de lichaamstemperatuur ook weer nadelig is voor hart en bloedvaten. BRON:Mens en Gezondheid , Zaplog

De invloed van margarine en halvarine op hersenen en hart

Een reden om margarine of halvarine te vermijden: Margarine verlaagt de intelligentie.

Volgens onderzoekers van de universiteit van Auckland hebben kinderen, die dagelijks  margarine of halvarine eten, op 3 1/2 jarige leeftijd een beduidend lager IQ dan kinderen die dat niet doen. Bij kinderen met een laag geboortegewicht is dat verschil op zevenjarige leeftijd zelfs nog groter.

De kunstmatig gemaakte transvetzuren worden in verband gebracht met een verhoging van het LDL (‘slechte’) cholesterol en een verlaging van het HDL (‘goede’) cholesterol. Ook worden ze in verband gebracht met de bevordering van ontstekingsprocessen, een van de belangrijkste oorzaken van coronaire hartziekten….

Lees het hele artikel : De invloed van margarine en halvarine op hersenen en hart

Wat kan je nu wel en niet eten?

Bloedruk verhogend zijn:

geraffineerde tarwe, maiszetmeel, glucosestroop (HFCS), geraffineerde suiker
alcohol (meer dan 2) en (ongefilterde) koffie.

Bloeddruk verlagend zijn:
kaneel, kruidnagel, oregano (marjolein), salie en knoflook (vanwege H2S)
rauwe noten (walnoten, pistache, amandelen, pecan, hazel), pompoen- en zonnebloempit, rode vruchtjes, olijfolie, avocado-, flax-, kokosolie.

Top aanvullend:
Vitamine D (2000…5000 Units), zeker met calcium en magnesium.
CoQ-10 (500…1500mg). French maritime bark extract (naaldboom). Magnesium (1000mg). Omega-3 (1000…3000mg), anthocyaan, L-carnitine (2x 1000mg), melatonine (1…3 mg), resveratrol (200mg)

Bron: Dr. Gary Null is een Amerikaanse veroudering- en voedingsdeskundige en autoriteit op dit gebied.

Hoi 👋 Leuk om je hier te zien.

schrijf je in en je ontvangt een mail met nieuwe content en specifieke berichten alléén voor mensen op deze mail lijst

We doen niet aan Spam lees de privacy policy voor meer info

This entry was posted in Eten, Gezondheid, Slimmer Leven and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Preventie voor Hart en Vaatziektes

 1. Antje Bömer says:

  Goed artikel Patrick! Dit zal zeker iets op gang brengen……

 2. Patrick says:

  Heb je aanvulling op deze post dan hoor ik die graag!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.