Voedingscentrum maakt zichzelf wederom totaal ongeloofwaardig! | LexNaturalis

Voedingscentrum maakt zichzelf wederom totaal ongeloofwaardig!

Dat de schijf van vijf gedateerd icoconutoils en nooit van ‘deze tijd’ was, dat wisten we al lang. Met lekker veel slecht verteerbaar, darm-irriterend graan, een dagelijkse portie ontstekingsbevorderend omega-6 en het onbeperkt nuttigen van pesticiden, antibiotica en groeihormoon. Daar staat het voedingscentrum helemaal achter!

Het voedingscentrum heeft door dat steeds meer mensen gezonde kokosolie gaan gebruiken in plaats van geharde plantaardige vetten (margarine/halvarine = transvet (moleculaire structuur lijkt op plastic!)) en ineens is daar de waarschuwing voor het verschrikkelijk ongezonde natuurproduct genaamd Kokos (1).

Kokosvet is ineens het zwarte schaap, of eigenlijk de witte duivel. Een vrucht van moeder aarde die al ontelbare eeuwen wordt genuttigd, een vrucht waarop de hele tropische gordel van de aarde prima gedijt: De volkeren die juist bekend staan om hun goede lichaamsverhoudingen en minder obesitas, vaatziekten en andere westerse ziekten.

Kokosvet, een vet dat niet oxideert tijdens verhitting, een optimale bron is van snelle energie zonder een nadelig effect te hebben op de bloedsuikerspiegel en vele andere gezondheidsvoordelen heeft wordt door het voedingscentrum afgeschilderd als een bom voor ‘slecht’ cholesterol. Gelukkig weet het voedingscentrum ook nog net te benoemen dat vele onderzoeken juist de gezondheidsvoordelen van kokosolie aantonen, zoals het zelf aangeeft in het artikel:

“Kokosvet zou onder andere helpen bij het afvallen, je weerstand verhogen en je beschermen tegen ziekten, zoals kanker, diabetes en hart- en vaatziekten” (1)

Ondanks dat de mensen van het voedingscentrum denken dat kokosvet je beschermt tegen hart- en vaatziekten, denken ze tegelijkertijd dat kokosvet hart- en vaatziekten veroorzaakt!? En de positieve ‘bijwerkingen’ zoals het remmen van kanker, nemen ze niet serieus:

“Ook al zouden er positieve effecten gevonden worden, kokosvet blijft slecht voor je hart- en bloedvaten.” aldus het voedingscentrum (1).

Verder beweert Astrid Postma-Smeets die werkzaam is voor het voedingscentrum het volgende:

“Het negatieve effect van kokosvet op je gezondheid staat vast, terwijl eventuele positieve effecten onvoldoende bewezen zijn.” (1)

Vreemde conclusie aangezien ik geen onderzoeken kan vinden waaruit blijkt dat kokosvet lijdt tot een verhoging in slecht cholesterol of hart- en vaatziekten… Wel heb ik het volgende gevonden:

Kokosolie/vet heeft verschillende bijzondere medicinale eigenschappen:

Kokosolie…

 • Werkt anti-bacterieel
 • Is werkzaam tegen schimmels (Candida)
 • Beschermt je tegen virussen
 • Is een sterke anti-oxidant
 • Is bloedsuiker verlagend (goed voor diabetici)
 • Beschermt de lever (onder andere tegen alcohol)
 • Stimuleert het eigen immuunsysteem (2 & 3)
 • Voorkomt tandbederf en tandplak (9).

Verder zijn er verschillende onderzoeken te vinden die kokosolie en hart- en vaatziekten linken, maar dan door een POSITIEF effect van KOKOSOLIE op cholesterol, hart en vaten:

 • De korte-keten verzadigde vetzuren in kokosolie (en ook in roomboter) verhogen het totaal aan serum cholesterol, maar deze stijging in goed cholesterol beschermt juist tegen hart- en vaatziekten en andere ziekten (4, 5, 6, 7&8).
 • In het recente review van Glen Lawrence van de Long Island Universiteit, werden 133 verschillende studies vergeleken en kan er geen onderbouwend bewijs gevonden worden voor het ontstaan van hart- en vaatziekten door verzadigde vetten zoals die voorkomen in kokosolie en andere verzadigde vetsoorten (8).

Wellicht wordt het eens tijd dat het voedingscentrum de wetenschapsliteratuur er weer eens bij haalt, zichzelf update met de onderzoeken van de afgelopen 20-30 jaar en haar boeken met oude wijsheden uit de middeleeuwen voortaan in de kast laat staan. Schandalig hoe de overheid mensen zo in verwarring brengt en met foutieve zogenaamd wetenschappelijke informatie overspoelt. Als consument wordt het bijna van je geacht dat je zelf de wetenschapsliteratuur erop naslaat.

Dat zou te gek worden! Om toch verstandige keuzes te kunnen maken zonder er een ware academicus voor te hoeven worden kan ik het volgende aanbevelen: gebruik je gezonde verstand en bedenk daarbij dat wat van de natuur komt beter door ons genetisch gestel verwerkt kan worden dan iets dat in een fabriek gemaakt wordt (geharde plantaardige vetten) en pas sinds kort (minder dan 50 jaar in dit geval) in onze voedselketen aanwezig is. Daar zijn onze lichamen niet op aangepast en niet voor gemaakt. Voor wat je lichaam niet kan verwerken moet het compenseren. Te veel compensatie, voor te lange periode = chronische ziekte.

Houd het simpel, houd het gezond!

Bronnen:

 1. http://www.voedingscentrum.nl/nl/nieuws/kies-liever-niet-voor-kokosvet.aspx
 2. DebMandal M, Mandal S, (2011) Coconut (Cocos nucifera L.: Arecaceae): in health promotion and disease prevention.
 3. Ogbolu DO, Oni AA, Daini OA, Oloko AP (2007) In vitro antimicrobial properties of coconut oil on Candida species in Ibadan, Nigeria.
 4. Nevin K.G., Rajamohan T. (2004) Beneficial effects of virgin coconut oil on lipid parameters and in vitro LDL oxidation.
 5. Kaunitz, H.; Dayrit, C.S. (1992) Coconut oil consumption and coronary heart disease
 6. Kumar PD. (1997) The role of coconut and coconut oil in coronary heart disease in Kerala, south India.
 7. Mensink RP, Zock PL, Kester AD, Katan MB.(2003) Effects of dietary fatty acids and carbohydrates on the ratio of serum total to HDL cholesterol and on serum lipids and apolipoproteins: a meta-analysis of 60 controlled trials.
 8. Lawrence GD, (2013) Dietary Fats and Health: Dietary Recommendations in the Context of Scientific Evidence.
 9. Schuster GS, Dirksen TR, Ciarlone AE, Burnett GW, Reynolds MT, Lankford MT. (1980) Anticaries and antiplaque potential of free-fatty acids in vitro and in vivo.

Voedingscentrum maakt zichzelf wederom totaal ongeloofwaardig! | LexNaturalis.

Hoi 👋 Leuk om je hier te zien.

schrijf je in en je ontvangt een mail met nieuwe content en specifieke berichten alléén voor mensen op deze mail lijst

We doen niet aan Spam lees de privacy policy voor meer info

This entry was posted in Eten, Gezondheid, Slimmer Leven and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.