Aanraken, zoals bij reiki, is ontspannend en gezond.

Hebben wij contact?

 

Aanraken, zoals bij massage, haptonomie en reiki, is ontspannend en gezond. Dat zouden meer mensen moeten doen.

Hanny Roskamp | 147 juni 2012 issue

Jan Kowalski/shutterstock.com (hand)

Nu we door drukke banen en een solistische leefstijl steeds minder toekomen aan het aanraken van elkaar, kan massage – evenals andere vormen van aanraken – het gemis aan lichamelijk contact opvangen en ontspanning bewerkstelligen. Wetenschappers weten steeds beter waarom aanraking zo’n positief effect op de gezondheid heeft.

Het ‘knuffelhormoon’ oxytocine speelt daarbij een centrale rol. Maar dat is niet alles. Lichamelijk contact, van massage tot strelen, mobiliseert een legertje aan hormonen en neurotransmitters. Het activeert het zenuwstelsel, het afweersysteem, de doorbloeding en het vergroot de afvoer van afvalstoffen uit de spieren. Bovendien heeft een helende aanraking alles te maken met mindfulness. Het verbetert het contact tussen lichaam en geest.

Lichamelijk contact begint al voor we geboren zijn. Tijdens een voldragen zwangerschap in de baarmoeder heeft een baby 24 uur per dag direct lichaamscontact met zijn moeder. En ook daarna, tijdens het voeden, maken moeder en baby uren per dag lichamelijk contact. Het verklaart mogelijk de behoefte aan het ontspannende effect van aanraking die een leven lang aanwezig blijft.

Toch lijden we bijna allemaal aan aanraakarmoede. Individualisering, de computer en instabiele familierelaties zorgen ervoor dat we steeds vaker en voor steeds langere periodes fysiek op onszelf zijn aangewezen. Zonder lichamelijke warmte, zonder intimiteit, zonder aanrakingen en strelingen.

In het juninummer van Ode gaat Hanny Roskamp op onderzoek uit naar waarom aanraking zo goed voor ons is, en hoe aanraking als krachtige therapie toegepast kan worden.

Het juninummer van Ode ligt nu in de winkel en is te verkrijgen voor de iPad via de app ‘Tijdschrift’. Bestellen kan ook via 0251 257927.

Ode Magazine : Hebben wij contact?.

Hoi 👋 Leuk om je hier te zien.

schrijf je in en je ontvangt een mail met nieuwe content en specifieke berichten alléén voor mensen op deze mail lijst

We doen niet aan Spam lees de privacy policy voor meer info

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Aanraken, zoals bij reiki, is ontspannend en gezond.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.