Wat weet de gemiddelde Nederlander eigenlijk over de Europese Unie?

Spoiler; het is niet democratisch gekozen , er worden beslissingen genomen die via een “contract” met landen nageleefd worden …

Een video van een straatinterview via de link

https://rumble.com/vwwvgh-straatvraag-zaandam2022-03-09.html

Nederland heeft de laatste jaren steeds meer macht overgedragen aan de Europese Unie. Maar wat weet de gemiddelde Nederlander eigenlijk over de verschillende onderdelen die samen de EU maken? En weten mensen wie daar de leiding over heeft? Verslaggeefster Anne Willemsen ging op onderzoek in Zaandam.

Ursula von der Leyen is voorzitter van de Europese Commissie. Niemand in Europa heeft daar direct voor gekozen, maar zij is verkozen door het Europees Parlement. Ook Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad, is niet door de Europeanen verkozen, maar door de Raad zelf.

Maar weinig mensen blijken te weten wie deze mensen zijn. Over Ursula von der Leyen zei iemand: “Nog nooit van gehoord. Echt nog nooit van gehoord. Ze zal wel in de politiek zitten of zo, maar ik ken haar echt niet.”

Over hoe democratisch de EU is, zijn de meningen verdeeld. Zo zei iemand: “Dat is natuurlijk lastig. Het is volgens mij niet democratisch verkozen. Ik heb er niet op gestemd, dus het is moeilijk te volgen.”

Maar iemand anders sprak juist het vertrouwen uit in het Europees Parlement: “Hoe democratisch is het nog? Wij hebben er natuurlijk weinig invloed op, behalve de eerste stap: het Europees Parlement. Wij geven het uit handen met het idee dat zij weten wat voor ons het beste is, en dat zij die keuzes voor ons kunnen maken. Dus ik denk dat het vrij democratisch is.”

Hoi 👋 Leuk om je hier te zien.

schrijf je in en je ontvangt een mail met nieuwe content en specifieke berichten alléén voor mensen op deze mail lijst

We doen niet aan Spam lees de privacy policy voor meer info

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.